SSL – Certifikat

SSL-certifikat

HTTP / HTTPS ?

SSL står för Secure Sockets Layer och är ett nätverksprotokoll som används mellan två enheter för att kryptera data som överförs.

Varför är det då viktigt?

Den första poängen vi vill göra är att det är viktigt för att sökmotorer såsom Google anser att det är viktigt. En hemsida utan SSL-certifikat prioriteras lägre gentemot en som har SSL-certifikat installerat.

Den andra poängen har att göra med säkerheten gentemot de som använder din tjänst. När data mellan klient och hemsida (en server någonstans där din hemsida ligger) skickas kommer datan passera en mängd olika noder (likna noder vid routrar). Om du skickar data från plats A till C och datan måste gå genom plats B för att komma till C, betyder det att om någon kan komma åt strömmen av data från plats B, kan de också läsa av datan samt manipulera den innan den kommer fram till plats C. När data skickas krypterat blir det här mycket svårare – näst intill omöjligt.

Ponera att du ska logga in på Swedbank och måste ange känsliga inloggningsuppgifter. Om Swedbank inte hade haft ett högt säkerhetstänk skulle vi kunna föreställa oss att de struntade i att använda SSL-certifikat. Det betyder att den hemsida du ser i din webbläsare egentligen kan vara modifierad av någon tredje part så att den ser ut som Swedbanks hemsida men i själva verket är något helt annat. När du anger dina inloggningsuppgifter kommer bedragaren att komma åt dessa.

Har du en enkel företagshemsida där ingen behöver ange några uppgifter så är egentligen ett SSL-certifikat onödigt sett ur ren säkerhetsaspekt, men som vi pratat om tidigare gynnar det din synlighet att använda SSL. Dessutom kommer webbläsaren din potentiella kund använder att varna om SSL-certifikat inte finns. Även om den potentiella kunden inte vet vad det handlar om så kommer besökaren troligtvis att få onda aningar gentemot ditt företag och de tjänster/produkter du erbjuder.

Vi installerar alltid SSL-certifikat till våra kunder kostnadsfritt när vi producerar nya hemsidor.

Har du någonsin funderat över hur data egentligen överförs mellan enheter över nätverket? Det har vi med…

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss!