Hemsida WordPress

Start » Tjänster » Hemsida » WordPress

Kommer WordPress fungera för mig?

WordPress släpptes första gången 2003 och var då främst ett bloggverktyg. Det har med tiden vidareutvecklats till ett relativt sofistikerat CMS – Content Management System och är nu det mest populära CMS:et på marknaden.

Det som utmärker ett CMS är egentligen att allt innehåll kan hanteras via ett webbgränssnitt. Innehållet som hanteras den här vägen är oftast databasdrivet vilket betyder att du inte manuellt behöver gå in och redigera direkt i filsystemet när en förändring skall göras.

Låter bra? Vad är då nackdelarna? En direkt nackdel är att en relativt enkel hemsida byggd i WordPress tar upp stora resurser sett till datorkapacitet (på servernivå). Vid varje sidanrop behöver WordPress göra en mängd olika anrop mot databasen för att hämta innehållet som ska presenteras för besökaren i webbläsaren. Dessutom består WordPress kodbas av väldigt mycket kod skriven i programmeringsspråket PHP och per default (som standard) kommer all denna kod som behöver exekveras (köras) att göra det vid varje sidanrop vilket sänker sidans laddningshastighet. Vi kan tackla det här ”bekymret” med en strategiskt implementerad cache (på flera nivåer) vilket då gör så att inte alla resurser behöver hämtas igen – vilket då ger en snabbare laddningshastighet och samtidigt en bättre användarupplevelse.

Läs mer om cache…

Kan vem som helst använda WordPress?

Svaret på den frågan blir både Ja och Nej.

Utan några som helst förkunskaper inom varken programmering, serveradministration eller design är sannolikheten ganska stor att din hemsida inte blir så värst bra, varken sett till prestanda eller utseende.

Det finns dock färdiga teman att ladda ner, som olika utvecklare runt om i världen har skapat. Det gör att du kan få ett hyfsat utseende rent designmässigt men när det kommer till prestanda, säkerhet och framförallt SEO, kommer det finnas brister.

Det som utmärker WordPress är att det finns en mängd olika teman och plugins som kan laddas ner för att utöka grundfunktionaliteten i WordPress. Vi behöver alltså inte alltid återuppfinna hjulet när någon ny funktionalitet skall implementeras. Varje plugin du installerar kommer dock göra så att WordPress blir ännu tyngre att köra, dessutom kan säkerhetshål uppstå, vilket i hög grad händer med WordPress. WordPress är troligtvis det mest utsatta verktyget när det kommer till säkerhetshål och ”hackade” hemsidor. Detta är inte WordPress fel i sig, utan det är bristen på kunskaper hos användaren som öppnar upp olika säkerhetshål. Även om ett plugin eller ett tema skulle ha säkerhetshål så gäller det att miljön där WordPress-hemsidan ligger är konfigurerad på ett sätt som omöjliggör att säkerhetshålet kan exploateras och göra skada.

Detta görs bland annat genom korrekt hantering av fil-rättigheter samt andra begränsningar till vad koden i sig kan göra (vad PHP kan göra i det här fallet).

Vi använder aldrig teman av tredje part, istället utvecklar vi våra teman från grunden i avsikt att ha 100% kontroll över hur saker och ting ser ut samt fungerar. Vi kan med andra ord göra så att hemsidan ser ut precis så som du vill.

Om du använder ett färdigt tema från tredje part kommer du vara begränsad till hur det temat fungerar. Samma sak gäller olika funktionaliteter där det ibland är lämpligt att ladda ner ett färdigt plugin som utökar grundfunktionaliteten.

Som bas använder vi upp till 10 utvalda plugins när vi bygger nya hemsidor i WordPress. Ibland skräddarsyr vi från grunden, ibland modifierar vi ett färdigt plugin – det beror helt på vad du som kund har för önskemål och krav.

Det som vi har fokus på är att ta fram en hemsida som är väl optimerad och snabb!

Andra populära CMS

WordPress är troligtvis det CMS:et som går snabbast, för en utvecklare, att sätta sig in i – om förkunskaper inom CSS, Javascript och PHP finns.

En fördel med att använda WordPress då låta en kompetent webbyrå ta fram produkten åt dig är att det finns väldigt många webbyråer som kan WordPress. Det betyder att om du råkar få en sämre webbyrå på kroken som du sedan vill bryta samarbetet med finns det en mängd andra webbyråer som kan fortsätta utveckla din produkt – vi är en av dem!

Idag finns det alternativa sätt för den okunnige att skapa en hemsida, med några få musklick, så kallade Pagebuilders. Om du bara vill ha en enkel hemsida, inte är i behov av skräddarsydd funktionalitet eller behöver en väloptimerad hemsida som kan växa med tiden så kan detta vara en alternativ väg att gå. Det är dock inget vi kan rekommendera då Pagebuilders är begränsade och skapar väldigt mycket skräpkod, vilket är en nackdel om du vill få bra synlighet i sökmotorerna – främst Google.

Förutom WordPress så finns det ett annat populärt CMS skrivet i samma språk som WordPress – Drupal. Ett annat populärt CMS är Umbraco – som är skrivet i programmeringsspråket C# och kräver till skillnad från Drupal och WordPress en ”Microsoft miljö”.

VI ÄR PROFFS PÅ HEMSIDOR I WORDPRESS

Om du behöver en lätthanterad hemsida är WordPress ett mycket bra alternativ. WordPress är idag ett av de populäraste systemen (CMS) för hemsidor.

De flesta hemsidor som vi producerar bygger vi i WordPress då de flesta önskar det. En hemsida i WordPress är enkel att hantera och det tar inte lång tid att sätta sig in i hur WordPress fungerar. Naturligtvis behöver man regelbundet arbeta med hemsidan så att man inte glömmer.

Många av våra kunder klarar själva av att redigera texter vilket är det enklaste att göra själv. Att byta bilder är lite mer komplicerat då man måste ha lite kunskap så att det ser bra ut. Oftast gör vi detta åt våra kunder till en låg kostnad. Om bilderna skickas till oss och vi slipper att beskära dem eller komprimera dem tar det oftast inte mer än 15 – 30 minuter att byta några bilder.

Det är även lätt att lägga till extra undersidor eller landningssidor men även där krävs det lite vana. När kunder själv skriver texter till dessa sidor brukar vi vanligtvis lägga in dem på webbsidan då det är viktigt att exempelvis rubriker, metatexter, SEO-rubriker blir riktigt gjorda.

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med din hemsida i WordPress eller om du önskar en ny hemsida i WordPress. Om du vill kan vi göra en kostnadsfri analys av din nuvarande hemsida.

Hjärtligt välkommen till oss på Webbpoolen – vi kan WordPress