Hemsida i Drupal

Start » Tjänster » Hemsida » Hemsida i Drupal

När ska jag välja Drupal?

Drupal är likt WordPress på minst 2 sätt, det är ett CMS (Content Management System) och det är skrivet i samma språk, PHP. Det finns precis som med WordPress, tillgängliga plugins (Drupal kallar dessa för moduler), teman och en stor community (dock inte i närheten av WordPress community).
Vissa skulle dock påstå att Drupal lutar mer åt att vara ett CMF (Content Management Framework) framför ett CMS.
Det betyder i princip att användaren av Drupal anpassar och bygger ett CMS med Drupal som bas.

Drupal har en mycket lägre marknadsandel (runt 4.6%) medan WordPress har en betydligt större marknadsandel på närmare 60%. Både Drupal och WordPress är ”Open Source”, det vill säga att de är helt gratis att ladda ner och bruka.

Vi använder både WordPress och Drupal men då Drupal är mer avancerat och har en betydligt längre och svårare inlärningskurva, blir det oftast mer kostnadseffektivt att jobba med WordPress. Bortser vi från kostnaden att ta fram en skräddarsydd hemsida i Drupal gentemot en i WordPress så ligger det hos oss att avgöra vilket som är mest relevant att jobba med för det specifika uppdraget, såvida inte kunden i fråga kräver att vi tar fram deras produkt i Drupal. Drupal är utan tvekan byggt för att kunna skala upp utan att tappa märkvärd prestanda eller skapa större flaskhalsar. WordPress databasstruktur är inte lika bra anpassad för det här, vilket gör att det kan uppstå problem när vi ska skala upp.

Vem använder Drupal?

En av de större användarna av Drupal är Nasa (Väldigt stor site…).
Drupal har från start haft fokus på hög säkerhet och skalbarhet, vilket WordPress saknar till viss del. Kärnan i WordPress är relativt säker men problem uppstår i högre grad med WordPress eftersom att det är mer användarvänligt och enklare att sätta sig in i, vilket då lockar en kundbas som kanske saknar vissa kritiska kunskaper i hur man säkrar upp en installation. Dessa säkerhetshål öppnas ofta upp av användaren själv när de har inkonsekventa filrättigheter (servernivå) och med plugins de inte har kunskapen att kontrollera huruvida de öppnar upp kritiska säkerhetshål eller inte.

Så vilket bör jag välja?

Vi har anpassat oss till de begränsningar WordPress har sett till skalbarhet och jobbat oss runt de flesta problemen för att ändå kunna skala upp en produkt, men om du är ute efter en mer exklusiv produkt som redan från grunden gör jobbet och är mindre beroende av plugins från tredjepart och du kan tänka dig att spendera lite extra pengar på din produkt så lutar valet åt Drupal. En klar nackdel är dock att fortsatt vidareutveckling förutsatt att du saknar de tekniska kunskaperna kommer att bli mer kostsamma framför en vidareutveckling av en befintlig produkt byggd med WordPress som bas. Dessutom har vi betydligt fler leverantörer inom WordPress gentemot Drupal samt att communityn är större men det är också sant, att det finns fler företag som använder WordPress som bas som saknar kritiska kunskaper både inom säkerhet och mer avancerad programmering.

Slutligen…

Välj WordPress om du vill dra ner på kostnaderna och själv saknar programmatiska kunskaper och vill ha en produkt som är enkel att använda. Se dock till att anlita en kunnig webbyrå!

Välj Drupal om du vill ha en skalbar applikation och är redo att betala lite extra för både produktionskostnaden och vidareutveckling. Lägg dock på minnet att den du anlitar för att ta fram din produkt i Drupal troligtvis besitter en bredare förståelse och kunskapsbas gentemot de du anlitar för att ta fram din hemsida i WordPress (dock inte alltid sant…) En avancerad programmerare besitter inte nödvändigtvis kunskaper inom design/användarvänlighet. Anlitar du en webbyrå som är proffs på Drupal så se till att deras team består av såväl duktiga programmerare som duktiga designers.